Aktuellt 2018

Regi

Artikel 3

Den 4 september var det nypremiär på ”Artikel 3″ av Helena Hedlund. Föreställningen hade sin urpremiär i oktober 2016.

Pjäsen spelas under hösten på turné i olika delar av Sverige. Det är en klassrumsföreställning som riktar sig i huvudsak till åttan, nian och ettan på gymnasiet. Men den spelas även för vuxengrupper. Berättelsen handlar om våra starka normer runt sexualitet och könstillhörighet.

”Artikel 3”  fanns med i programmet för Stockholm Pride 2017 och ”Prio 0 till 18” i Göteborg.

Pjäsen är producerad av Teater Martin Mutter i samarbete med RFSL.

Skådespelare är Miriam Forsberg, Åsa Gustavsson och Josef Säterhagen.

För mer information: http://www.martinmutter.com/artikel-3/

Glashjärnan

Den 9 oktober var det nypremiär på Isa Schöiers ”Glashjärnan”. Pjäsen är skriven speciellt för Teater Martin Mutter och riktar sig till barn mellan 10 och 12 år. Föreställningen hade sin urpremiär i mars 2018 och spelas nu under hösten i Örebro och på turné i landet.

Berättelsen handlar om Dana och Yoshi. De är klasskamrater i femman. Fast Yoshi är ny i klassen. Hon började för bara 2 veckor sedan. Yoshi är superbra på matte och frustrerad över att fröken inte låter henne räkna svårare tal. Dana tycker det helt motsatta. Hon har jättesvårt för matte och skulle helst vilja slippa hela ämnet. Så en dag sätter läraren Yoshi att hjälpa Dana.

Skådespelare är Helena Hedlund och Maria Grudemo El Hayek.

För mer information: http://www.martinmutter.com/glashjarnan

Dumma julen

Den 1 december är det så dags för årets adventskalender i Stadsparken i Luleå. Lule Stassteater har en mångårig tradition att producera en julsaga för förskoleklasser i parken och varje ny vinters föreställning innehåller detaljer som känns igen år från år; den talande Stortallen, Tomte Stina och så lucköppningen förstås. Men annars är materialet nytt för varje vinter.

I år heter berättelsen Dumma julen” och är skriven av Elin Ruuth.

Musiken komponeras av Martin Sundbom. Och skådespelare är Ann-Jeanette Öhrvall, Emil Grudemo el Hayek, Emmie Asplund och Madeleine Johansson.

Spelperioden är självklart 1 – 24 december.

För mer info gå in på http://lulestassteater.se/julkalendern/

Jag, min mamma och Förintelsen

I januari 2019 blir det så premiär för ”Jag, mamma och Förintelsen”.

Detta projektet påbörjades under hösten 2017 av Gunilla och Eva Dällerud. Målet har varit att skapa en klassrumsföreställning om Förintelsen och om att växa upp med en krigstraumatiserad förälder.

Eva Dällerud skriver och spelar själv pjäsen. Den  bygger på hennes egen uppväxt som andra generationens offer för Förintelsen och på sin mammas upplevelser, då hon 1944, som 12-åring, deporterades från en liten stad i östra Ungern till Auschwitz.

Den 27 januari, Förintelsens minnesdag, spelas premiären på Kungsteatern i Karlskoga. Föreställningen kommer sedan i huvudsak spelas i skolor för årskurs nio.

Uppsättningen är gjord av Amatörteaterföreningen Lyset i Karlskoga.

Konstnärsnämnden har stöttat projektet genom resebidrag för studieresor till Ungern och Polen.